Dennis Tyfus, Relax Most Of Your Muscles | Acryl (drawing) on canvas, 2010 | 252 x 170 cm

    Kurt Ryslavy, Zweifel an der Galerie, 2012, 100 x 160 cm Öl/Lw. Kurt Ryslavy,
Ich habe ein grosses Geschäft, bitte antworten, 2015
Öl, Acryl & Leimfarbe, Collage Pastell, 100 x 160 cm.
Kurt Ryslavy, Oases, "Trees" with leaves (porcelain dollarbundles) Kurt Ryslavy, Oases, "Trees" with leaves (porcelain dollarbundles) - detail

Dennis Tyfus, Mosselen (werkwoord), fotocollage

Dennis Tyfus, Mosselen (werkwoord), fotocollage Wobbe Micha, porseleinen vruchten, tafel, zilverpapier, 2017                
 

Kurt Ryslavy (AT/BE), Dennis Tyfus (BE), Wobbe Micha (BE)

Kurt Ryslavy (AT, 1961) is niet alleen als kunstenaar bekend met de mores van de kunstwereld, maar ook omdat hij als wijnhandelaar levert voor openingen aan musea, galeries en verzamelaars. Daarnaast is hij zelf ook een verzamelaar. Als een vreemde dichter combineert hij zijn kunst met zijn zakelijke activiteiten. Met behulp van hilarische strategieën onthult hij de infrastructuur van de kunstwereld. In BOZAR, het Centrum voor Schone Kunsten in Brussel, heeft hij eens de tienduizenden facturen tentoongesteld die hij aan klanten had verzonden die alle muren van een grote zaal bedekten. Maar hij is ook nooit opgehouden zijn facturen te schilderen. Hij stimuleert ook plezier in een kunstwereld die wordt gedomineerd door status, entertainment, small talk en het concept van kunst als een investering. In die zin herinnert zijn werk aan wat honderd jaar geleden resulteerde in de readymade: een voorwerp dat de kunstenaar tot een kunstwerk verklaarde door zijn handtekening erop te zetten. Ryslavy maakte een installatie van negen grote ijzeren ‘bomen’ (die wellicht aan een groot flessenrek doen denken) - behangen met dollar bundels van keramiek. Er zijn grotere en kleinere bomen en de ene boom telt meer dollarbiljetten dan de andere. (Eén boom staat altijd voor de marktwaarde van een bepaalde kunstenaar die deelneemt aan de werkelijke tentoonstelling).

Twee van deze ‘Money Trees’ zijn te zien tijdens de Amsterdam Art Fair. Daarnaast zijn van hem diptieken te zien uit het project ‘Help je me schilderen’(Diptieken met assistentie van Walter Swennen). Een reeks schilderijen specifiek ontwikkeld onder voorwendsel om een kunstenaar te vervangen, die een galerie heeft verlaten.

Kurt Ryslavy neemt deel aan Art Zuid 2017. Bij de opening hiervan vinden de sponsors keramische dollarbiljetten naast hun bord, als een Fabergé-ei. Gedurende deze sculptuur biënnale (vanaf de opening 19 mei tot september) worden de wijnflessen vermomd door een sok die het woord 'wijn' in acht talen bevat met de naam van de kunstenaar. Daarmee worden de namen van de beroemde wijnhuizen op de etiketten verborgen. Zo is iedereen gedwongen zijn eigen mening –na sensorisch en intellectueel onderzoek over het product dat ze dronken- te vormen.

De tweede kunstenaar in de presentatie tijdens de Amsterdam Art Fair is het fenomeen Dennis Tyfus (BE, 1979). Van hem zijn fotocollages te zien uit de serie ‘Mosselen (werkwoord)’ en een groot abstract schilderij uit de tentoonstelling 'Relax most of your muscles'.
Dennis Tyfus is een multi media kunstenaar en musicus met een zijn eigen radioprogramma op Radio Centraal in België en met zij eigen boeken- en platen label ‘Ultra Eczema’. Hij is een van de oprichters van het Pinkie Bowtie in Antwerpen. Dennis Tyfus heeft begin mei daar zijn eerste solotentoonstelling met tekeningen (zelfportretten) succesvol afgesloten.

Momenteel is in Galerie Mieke van Schaijk in ’s-Hertogenbosch een presentatie te zien van het werk van de Belgische kunstenaar Wobbe Micha (BE, 1985). Wobbe Micha studeerde in 2012 af bij Lucy McKenzie aan de Kunstakademie Düsseldorf, nadat hij eerst zijn master had behaald aan Sint-Lukas, Brussel. In België is zijn werk sinds 2009 in tal van groepstentoonstellingen te zien geweest. Ook had Wobbe Micha solotentoonstellingen in Brussel en Antwerpen. Vorig jaar was zijn expositie ‘The Nipple Twist’ te zien in Christchurch New Zealand waar hij als artist in residence werkte. ‘Private Parts’ bij Galerie Mieke van Schaijk is zijn eerste solotentoonstelling in Nederland.
In Amsterdam is er een fruitwerk van geglazuurd porselein te zien.

AMSTERDAM ART FAIR
Kunsthal Koper
Huidekoperstraat 28
Om de hoek van
De Nederlandsche Bank

Do 18 mei 11.00 – 19.00
Vr 19 mei 11.00 – 21.00
Za 20 mei 11.00 – 19.00
Zo 21 mei 11.00 – 17.00