Thom Puckey - a special last day at Mieke van Schaijk Gallery
zondag 5 januari om 13.00 uur bij Mieke van Schaijk Gallery

RAW Art Fair Rotterdam
5 - 9 Februari 2014
Cruise Terminal Rotterdam
Mieke van Schaijk Gallery met Thom Puckey and Gino Saccone

Something Uttered as Recently as Yesterday
nieuwe fotowerken door Thom Puckey

9 november tot en met 5 januari 2014

Opening
zaterdag 9 november 2013, tussen 13.00 en 15.00 uur

Deze tentoonstelling loopt gelijktijdig met 11 Easy Pieces – Love & Self-Damage, met elf monumentale werken door Thom Puckey, waarvan 10 uit marmer, in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, SM’s. Opening zaterdag 9 november vanaf 15.00 uur.

Boekpresentatie: zaterdag 7 december om 15.00 uur in het auditorium van het SM’s.

> Afbeeldingen...

> In de pers...

 

Mieke van Schaijk presenteert van 9 november tot en met 21 december in haar galerie nieuwe fotowerken van Thom Puckey (Londen 1948). ‘Something Uttered as Recently as Yesterday’ is de eerste solopresentatie van enkel fotowerken van Thom Puckey, die vooral bekendheid geniet als beeldhouwer. Dit laatste vooral met betrekking tot zijn vaak omstreden marmeren beelden. Parallel aan deze presentatie heeft Puckey een tentoonstelling van zijn sculpturen in het Stedelijk Museum ‘s‑Hertogenbosch (SM’s) die tot 2 februari 2014 te zien is: ‘11 Easy Pieces, Love & Self Damage’. De galerie is gesitueerd op minder dan honderd meter van het SM’s.

De nieuwe fotowerken die Thom Puckey bij Mieke van Schaijk exposeert, staan op zichzelf. Het zijn geen studies voor beelden en ook geen 'atelier werkfoto's'. Wel vloeien ze voort uit zijn allernieuwste marmeren beelden. De structurering van de beelden is deel ontleend aan het boek ‘A Vision’ uit 1925 van de Ierse dichter William Butler Yeats (1865-1939). Yeats beschouwde ‘A Vision’ als zijn ‘boek der boeken’, een poging om via het automatische schrift van zijn vrouw een universeel systeem vast te stellen. Puckey ziet in deze fotowerken een begin van een nieuwe wending in zijn werk waar de obsessieve esoterische getallen- en vormensystemen van Yeats hem kunnen helpen een nieuwe vorm van afstand tussen het gefotografeerde lichaam en de beschouwer te creëren. Yeats gaf aan dat een fascinatie voor het vrouwelijke lichaam aan de basis van zijn werk lag, wat ook voor Puckey geldt.

Deze nieuwe foto’s van Thom Puckey hebben een ongemakkelijke, onorthodoxe schoonheid die al zijn werk kenmerkt. Hij stelt daarbij ook de oerbegrippen van de fotografie aan de orde zoals ‘exposure’ wat in het Nederlands ‘blootstelling’ betekent. De foto’s laten een opvatting over de weergave van het lichaam zien die zich onderscheidt van de heersende ‘portrettering’ binnen de fotografie.

Thom Puckey behaalde in 1975 zijn master aan het Royal College of Art in Londen. In 1978 vestigde hij zich in Amsterdam. Hij maakte sinds 1973 naam als performance kunstenaar samen met Dirk Larsen in hun samenwerkingsverband ‘Reindeer Werk’. Na het beëindigen van Reindeer Werk in 1981 heeft hij zich vooral als beeldhouwer gemanifesteerd. Momenteel werkt hij onder meer aan een monument voor de staatsman J.R. Thorbecke voor de gemeente Den Haag, waarvoor hij eerder al een sculptuur van de romanfiguur Eline Vere van Louis Couperus maakte.

Na eerdere docentschappen aan de Academie Minerva in Groningen en de Rijksacademie in Amsterdam was Puckey tot dit jaar als docent verbonden aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in ’s-Hertogenbosch.

Contact: Mieke van Schaijk
miekevanschaijk@xs4all.nl

06 236 90 189

Bezoekadres:
Westside - 1ste verdieping
Verwersstraat 19–21
’s-Hertogenbosch

Geopend donderdag, zaterdag 13–17 uur, vrijdag 14–18 uur en op afspraak

De tentoonstelling is ook te bezichtigen tijdens de openingstijden van WESTSIDE, www.westsidedenbosch.nl