HOE BESTAAT HET
een speciale kijk
op de kunstacademie in Den Bosch

opening
20 oktober 2012
om 17:00
door Alex de Vries

MUSEUM SLAGER
choorstraat 8
5211 KZ ’s-hertogenbosch
21 okt – 3 dec 2012
openingstijden:
dinsdag t/m zondag
Van 14.00-17.00 uur

Mieke van Schaijk
postbus 1148
5200 bd ’s-hertogenbosch
miekevanschaijk@xs4all.nl
0031 6 23690189
nu
defy definition
voorheen
persbericht
     
 

HOE BESTAAT HET
Een speciale kijk op de kunstacademie in Den Bosch

Op 20 oktober 2012 om 17:00 uur opent de tentoonstelling ‘Hoe bestaat het’ in Museum Slager in ‘s-Hertogenbosch. De tentoonstelling is gemaakt door Mieke van Schaijk en Rolf Engelen in samenspraak met kunstenaars als Derk Thijs, Frank Mandersloot, Paul Goede en anderen. Wat ze gemeen hebben is dat ze als student en/of docent verbonden zijn geweest aan de AKV|St.Joost in ’s Hertogenbosch die in oktober 1812, nu tweehonderd jaar geleden, van start ging. De kunstenaarsfamilie Slager heeft in de geschiedenis van de academie een belangrijke rol gespeeld. Museum Slager is daarom een uitgelezen locatie voor deze tentoonstelling die tot en met 3 december te zien is.

Van Schaijk en Engelen herinterpreteren de historische context onder de noemer herschikken van de collectie. De collectie van Museum Slager is opgevat als een dynamische procesgang binnen de beeldende kunst waar kunstenaars van nu op reageren. Het resultaat is een afwisselende, vindingrijke tentoonstelling.

Die vindingrijkheid was een belangrijke impuls die door kunstenaar Krijn Giezen (1939-2011) als docent aan de academie als geen ander werd gestimuleerd als manier van omgaan met de directe leefomgeving. Giezen ziet inventiviteit in de manier waarop mensen oplossingen vinden voor kleine problemen aan de hand van materiaal dat voorhanden is: de arts repareert zijn trapleuning met leukoplast, de smid zijn houten kast met platen ijzer, de visser de rugleuning van zijn stoel met een visnet. Het boek reparaties en uitvindingen, dat die ‘oplossingen’ bundelt, vormt een belangrijke spil binnen de tentoonstelling.
Er is een wisselwerking tussen de voormalige docenten en oud-studenten, die zelf vaak ook weer docent werden. De leidraad voor de tentoonstelling vormt de manier waarop zij elkaar vanuit verschillende achtergronden en intenties wederzijds beïnvloeden.

Voor het idee herschikken van de collectie nodigden Van Schaijk en Engelen schilder Derk Thijs uit om de collectie opnieuw te bekijken. Samen met Van Schaijk koos hij ervoor om werken te selecteren die niet vaak worden getoond: jeugdwerken en voorstudies konden rekenen op een bijzondere voorkeur. Op deze manier wordt de suggestie gewekt echt een kijkje achter de schermen te krijgen. Ware ontdekkingen zijn de uit de collectie opgediepte schetsen.

Robbert de Groot is verantwoordelijk voor de vormgeving van de tentoonstelling. Hij is gevraagd een nieuw logo voor Museum Slager te ontwerpen als een reactie op de nieuwe beeldmerken van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam. De vraag is of Museum Slager dit logo gaat hanteren of vasthoudt aan het vertrouwde vignet.

De tentoonstelling is een hernieuwde kennismaking met mensen als Koos Kwaks, Frank Mandersloot en Will Holder die met Paul Goede begrippen uiteenzetten over afwezigheid en aanwezigheid, taal en beeld, het spreken in relatie tot het beeld en andere conceptuele aspecten van het kunstenaarschap. Een aantal van de deelnemende kunstenaars neemt in hun presentaties ook werk van anderen op. Zo presenteert Frank Mandersloot bijdragen van George Brecht en Hans Peter Feldmann. Kenneth Andrew Mroczek laat beelden zien van Richard Riemerschmid.

De tentoonstelling wordt geopend door Alex de Vries die van 1997 tot 2001 directeur was van de Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch. Daarna zal Paul Goede een ‘seance’ houden onder de titel ‘Mental Color’.

Met medewerking van: Petrus Marinus Slager, Piet Slager, Marie Slager, Frans Slager, Corry Slager, Suze Slager, Jeannette Slager, Tom Slager, Kenneth Andrew Mroczek, Richard Riemerschmid, Martina Giezen, Ton Rombouts, Mieke van Schaijk, Will Holder, Margriet Kemper, Robbert de Groot, Derk Thijs, Krijn Giezen, Frank Mandersloot feat. George Brecht & H.P. Feldmann, Rolf Engelen, Paul Goede, Koos Kwaks, Herman Moerkerk en Alex de Vries

 

 

Hoe bestaat het
21 oktober – 3 december 2012
Opening zaterdag 20 oktober 2012, 17.00 uur
Museum Slager
Choorstraat 8
5211 KZ ’s-Hertogenbosch
073-6133216
Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag
Van 14.00-17.00 uur.
www.museum-slager.nl