Stückgutfrachter, 2015


               

Keramische scheepswrakken, instortende bouwerken en lichtmasten

Op zondag 1 maart opent in Galerie Mieke van Schaijk in ’s-Hertogenbosch de tentoonstelling ‘Strandung’ van Tilmann Meyer-Faje (D 1971). De Duitse kunstenaar die werd opgeleid aan de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut in Amsterdam laat werk in keramiek en hout zien. De nieuwe sculpturen zijn verdere uitwerkingen van de beelden die hij in 2013 tijdens een werkperiode bij Sundaymorning@EKWC maakte. Daar heeft hij deformatie en destructiescenario’s van industriële constructies in klei geënsceneerd.

De keramische scheepswrakken van Meyer-Faje zijn ontleend aan de beschadigde schepen die bij sloopwerven verder worden onttakeld waarna het schroot wordt verhandeld. Voor de kust van Alang in India is een welhaast apocalyptisch schouwspel te zien, omdat daar veertig procent van de mondiale vloot uiteindelijk terecht komt. Meyer-Faje levert daar een commentaar op. Daarnaast is Meyer-Faje geïnteresseerd in extreem doorgevoerde geïndustrialiseerde stedenbouw die hij vooral heeft aangetroffen in de voormalige Soviet Unie. In de sculpturen uit de “one component piled until collapse” series zijn dunne eenvoudig in massa geproduceerde elementen zo hoog mogelijk op elkaar gestapeld. Door het moment van het drogen van de klei samen te laten vallen met het beginnende bezwijken onder het eigen gewicht is het instortingsmoment van het gebouw letterlijk in keramiek gebrand tot permanent beeld.
Tilmann Meyer-Faje is door CBK Groningen en Drenthe voor de zomer van 2015 gevraagd voor een tijdelijk landschapskunstwerk aan het Stadskanaal in het kader van de manifestatie ‘Kunst langs de linie’. Ook hier werkt hij vanuit het idee hoezeer ons landschap door kwetsbare industriële productieprocessen wordt gedomineerd. Bij Mieke van Schaijk toont hij maquettes van instortende elektriciteitsmasten die daar geplaatst zullen worden. De surrealistisch aandoende keramische beelden van Meyer-Faje bootsen de mankementen van een industrieel proces na en hebben een eigen logica waarin de klei als een deels onbeheersbaar materiaal in de oven schipbreuk lijdt.

Mieke van Schaijk leidt haar galerie voor eigentijdse kunst sinds 2011. Momenteel is de galerie gevestigd op de bovenverdieping van de Westside aan de Verwersstraat in het museumkwartier van ’s-Hertogenbosch. Mieke van Schaijk presenteert werk van kunstenaars wiens werk belangwekkend is omdat zij het menselijk welzijn aan de orde stellen in thema’s als natuur, architectuur en sociale vraagstukken. Resultaten uit de werkperiode van Tilmann Meyer-Faje in Sundaymorning@EKWC werden hier in 2013 al getoond waaronder zijn eerste gebroken schip “Seelenverkäufer” dat door het Stedelijk Museum Den Bosch is aangekocht en daar ook nu te zien is.