2015

12.04—10.05 pelican avenue Shady Sadie

Nieuw werk van pelicanavenue Van 12 april t/m 10 mei 2015 presenteert ontwerplabel pelican avenue van Carolin Lerch uit Antwerpen nieuw werk bij galerie Mieke van Schaijk in ’s-Hertogenbosch. Onder de titel ‘Shady Sadie’ heeft ze capes en leren handschoenen gemaakt. Met chromen buizen heeft ze met minimale middelen vorm gegeven aan een lichaam of wezen. Verschillende chromen buisconstructies dragen als sculpturale figuren capes en leren handschoenen die worden gepresenteerd als de collectie voor de winter van 2015. Carolin Lerch werkt nauw samen met multimedia kunstenaar en architect Michiel Helbig. Carolin Lerch is een ontwerper die mode als vormgeving ‘herdenkt’, opnieuw tot stand brengt. Ze presenteert, zoals in de mode gebruikelijk is, twee keer per jaar een nieuwe collectie, maar niet als modetrends, eerder als hernemingen van modeconstructies, waardoor bevreemdende nieuwe kledingvormen ontstaan. Opvallende aspecten van haar ontwerpen zijn de sensibele belijning, de modulaire scenografie in de presentatie en de vrijwel plat aandoende abstractie die ruimtelijk en menselijk wordt gemaakt en een beweging laat zien.

 

‘Shady Sadie’ was de bijnaam van de Amerikaanse danseres en prostituee Josephine Marcus (1861-1944) die, als een equivalent van de Europese courtisane, de geliefde levensgezellin werd van de Amerikaanse westernheld Wyatt Earp. De wisselwerking tussen figuratie en abstractie, en tussen het esthetische en functionele bepalen het karakter van de ontwerpen. pelicanavenue navigeert gracieus tussen deze uitertsen in de kunst en vormgeving. De modulaire chromen buizen en hun schaduwwerking zijn doorslaggevend voor de uiterlijke gedaante van deze presentatie, waarbij het materiaal enerzijds de originele statische functie benut en anderzijds de beweeglijkheid van de figuren veroorzaakt.

pelicanavenue vernoemd naar de Antwerpse Pelikaanstraat, werd opgericht in 2004 door Carolin Lerch (1975), een afgestudeerde van de Antwerpse Modeademie en voormalig assistent van ontwerper Bernhard Willhelm. Het label bevraagt de conventionele codes van de mode, en ontwikkelt een alternatieve aanpak. Pelican Avenue verzet zich tegen de voortdurend veranderende trends en de destructieve houding van hypes. De resultaten worden gepresenteerd met verschillende media, zoals video, fotografie, installatie en presentaties. Pelican Avenue neemt regelmatig deel aan de Paris Fashionweek. Het label was ook te zien tijdens de Mode Biënnale in Arnhem, het 7fashion festival 07 in Wenen, bij Arteleku in San Sebastian, de W Gallery in Antwerpen en PARK in Wenen.