Eiji Watanabe

I AM STILL ALIVE

On Kawara’s telegram met de tekst “I am still alive” wijst naar de aanwezigheid van zijn persoon. Voor de kunstwereld hield hij zich verborgen.

De kleuren reproducties van vissen, kikkers, amfibieën en vlinders snijdt Eiji Watanabe uit boeken. Zij staan recht op de vloer, muren en ramen gemonteerd. De reproducties van deze soms uitgestorven natuur lopen totaal door elkaar. De kleurrijke installaties geven een rustige maar vreemde “I am still alive” belevenis van de natuur.

Yutaka Matsuzawa 1922-2006 is de eerste Japanse concept kunstenaar. Vanuit zijn kritische houding stelt hij: “the copy is the original”.
Zijn kunstwerken zijn slechts gekopieerde kleine papiertjes met teksten als: “humans humans, vanish vanish from this earth”.
Yutaka Matsuzawa is de eerste kunstenaar die begin jaren 80 de quantummechanica in zijn werk betrok met het zijn beroemde Quantum Art Manifesto. In performances roept hij luid zijn concepten.

Paul Goede heeft een nauwe band met deze kunstenaars. Door het verzamelen van On Kawara in de jaren 70 kwam hij in contact met de galeriehouder Kenji Taki, een vriend van On Kawara. Dit leidde tot een reeks tentoonstellingen in Japan.  Vanaf 2012 liet P.G. zijn seances uitvoeren door de in 2006 overleden Yutaka Matsuzawa. Zijn seance concept voor het overlijden van On Kawara in 2014 luidt:

NOT EXISTING ON KAWARA FIRES PURE CONSCIOUSNESS

Eiji Watanabe vroeg Paul Goede, jaren terug, om seances middenin zijn installaties Sea of Eden en Garden of Delight te geven.
De seances werden met gesloten mond of met gesloten ogen uitgevoerd.
De klanken van de seance raken ongebruikelijke delen van de hersenen, waardoor men bij deelname iets onbekends beleeft.
De scripts van de seances zijn een typografische representatie geprint op kleine conceptcards.