2023

09.02 — 12.02 Jelle Spruyt Art Rotterdam 2023 NEO FLORA ,

Galerie Mieke van Schaijk presenteert tijdens Art Rotterdam 2023 het opvallende werk van Jelle Spruyt (BE 1979). Stand 17 in de New Art Section.

Jelle Spruyt is een veelzijdige Antwerpse kunstenaar die voornamelijk werkt met textiel en verschillende alledaagse voorwerpen, waarbij hij texturen zoals stof, plastic, en draden combineert om sculpturen, maskers en assemblages te creëren. Door recycling van bestaand materiaal in zijn sculpturale werk krijgen verschillende voorwerpen, zoals pluggen, veters, een antenne, tuinslang of dobbers, in een nieuwe beeldende context een andere betekenis.

Bij Galerie Otty Park in Antwerpen was eind vorig jaar zijn expositie ‘NEO FLORA’ te zien. Daarin was zijn fascinatie voor historische reproducties van botanica evident. Er zijn weinig mensen die zoveel met naald en draad kunnen als Jelle Spruyt. Bovendien injecteert hij de textielkunst met ongebruikelijke technieken, toepassingen en verbeeldingen. Bij zijn tentoonstelling in Antwerpen schreef Otty Park daarover:

“Het woord ‘textiel’ associëren wij vaak, en zeker als het relateert aan een kunstwerk, met een bepaalde vlakheid,

misschien zelfs een dofheid maar vaak ook met een beperkt gamma zoals katoen, zijde, wol en synthetische variaties. Het universum waarin Jelle Spruyt met ‘textiel’ zijn werken laat ontstaan is een bibliotheek, een archief, een kabinet van materiële en vormelijke mogelijkheden dat het tegendeel bewijst. Eigen gewoven en geverfde creaties versus machinaal perfect geplooide linten. Belgische linnen versus Chinese massaproductie, biologisch geteelde versus hoog chemisch ontwikkelde polyester en synthetische stoffen. De herkomst, het gebruik en vooral ook de geschiedenis achter deze textielmaterialen zijn een belangrijk onderdeel in elk individueel werk, ze worden verweven met zijn impressies die Jelle Spruyt opdoet tijdens zijn exotische reizen en zijn zoektocht in de schilderkunst naar het licht om tenslotte al deze invalshoeken te vertalen in textielmateriaal en in een ruimtelijke setting te laten bewegen. (…) In zijn zoektocht naar de sculpturale, realistische weergave van een figuratief beeld met als basis het koppige textielmateriaal botst Jelle op de zwaartekracht die ontbreekt in het vlakke textielmateriaal. Vanuit de verschillende oude en vergeten naai-, weef-, plooi- en knooptechnieken lost Jelle Spruyt deze constructieproblematiek op.”