2014

05.10—02.11 Juan Pablo Plazas Blind Magic

Juan Pablo Plazas exposeert bij Galerie Mieke van Schaijk
‘Blind Magic’ toont objecten gedacht als levende wezens

Van 5 oktober tot en met 2 november 2014 toont Galerie Mieke van Schaijk in ’s-Hertogenbosch recent werk van Juan Pablo Plazas (Bogota, 1987), de winnaar van de Jan Naaijkens Prijs 2014.

Deze prijs werd ingesteld in 1987 en wordt toegekend aan een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het culturele leven in Noord-Brabant. De organisator van de prijs, het Noordbrabants Genootschap, haakt aan bij het Leerling/Meester project van Kunstpodium T in Tilburg door de Jan Naaijkensprijs uit te loven aan één van de studenten die aan het project hebben deelgenomen. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een workshop bij een master naar keuze.

Juan Pablo Plazas woont en werkt in Brussel waar hij de master opleiding beeldende kunst volgde aan de Hogeschool Sint Lucas. Daarvoor studeerde hij aan de Universiteit van de Andes in Colombia.

Plazas schreef over zijn werkwijze het volgende statement: “Een object op zichzelf te laten staan, buiten zijn normale verschijningsvorm om, houdt in dat het onder bepaalde druk evenwichtig wordt gepresenteerd om een positie in te nemen die er in feite vreemd aan is. Zo kan een tafel die positie verkrijgen door het op een poot te laten balanceren. Daardoor krijgt het object buiten zijn gewoonlijke betekenis een presentatie die niet beantwoord aan zijn gekende functionaliteit. Dit kan objectmatig eenvoudig worden bewerkstelligd, maar de talige werkelijkheid van het voorwerp ondergaat daardoor een verandering omdat het een onverwacht gebruik van de tafel veronderstelt die niet overeenkomt met het gebruik dat er doorgaans van wordt gemaakt. Het object wordt verkeerd geïnterpreteerd.”

Dergelijke misinterpretaties van objecten vormen de leidraad voor het werk van Plazas dat bij Galerie Mieke van Schaijk wordt getoond. Dode objecten krijgen een levende gedaante door ingrepen van de kunstenaar die kunnen worden gekenschetst als ‘blinde magie’.