2020

07.11—28.02 Dennis Tyfus Skins, Brains & Guts

TOT SNEL — De galerie zal in ieder geval tot woensdag 20 januari gesloten zijn, in lijn met de meest recente coronamaatregelen.
Bekijk de tentoonstelling ‘Skins, Brains & Guts’ van Dennis Tyfus in 360 graden op de website en maak een afspraak voor een galeriebezoek tussen 20 januari en de laatste dag van de tentoonstelling 30 januari 2021.

Lees: Recensie Brabants Dagblad 13 november Mark van de Voort.

“…Wen er maar aan: we leven in een onzekere wereld die randgroepen en subculturen geregeld met wantrouwen gadeslaat. Wie bijvoorbeeld een clubje skinheads tegenkomt op straat, maakt soms ten onrechte een ommetje. Over de skinheadcultuur bestaan veel misverstanden. Het is juist die sociaal-culturele wrijving die de Antwerpse kunstenaar Dennis Tyfus (1979) intrigeert…” MvdV

In samenwerking met November Music en Blauwe Paviljoen toont galerie Mieke van Schaijk vol trots de installatie ‘Skins, Brains & Guts’ van Dennis Tyfus (1979).

De Antwerpse kunstenaar is beeldend kunstenaar, radiomaker, specialist cassettenrecorder, muzikant en uitgever. Zijn reputatie en erkenning groeit met de dag. Deze presentatie is zijn tweede in Nederland.

Zijn liefde voor tekenen, epibreren en taal heeft zich vertakt in een buitengewoon oeuvre dat voortdurend in beweging is. Naast flyers en posters, tekeningen, schilderijen en performances wordt het artistieke universum van Dennis Tyfus ook bevolkt door installaties, sculpturen, video’s, vinylplaten, concerten, t-shirts, magazines, boeken en No Choice tatoeages. Daarnaast runt hij zijn eigen platenlabel Ultra Eczema, waarbij hij kan putten uit een groot netwerk aan geestverwante musici en kunstenaars. Zijn werk zit vol referenties aan urban culture, aan de door uniforme clichés gedomineerde skinhead-, hippie- noise- en punkcultuur.

Met ‘Skins, Brains & Guts’ toont Dennis Tyfus zich een meester in het bespelen van onze (voor)oordelen en aannames die niet alleen geruststellend en werkzaam maar ook altijd speculatief zijn, en niet zelden misleidend. In dit werk toont hij juist de rijkdom die in de wereld van de ander te vinden is. Geluid, film, object, licht en enscenering worden met meesterlijk hand ingezet in een geestig, verleidelijk, ontroerend en confronterend geheel.

Eerder exposeerde Tyfus zijn werk al in het Middelheimmuseum Antwerpen, 1646 Den Haag, de Brusselse Beursschouwburg en The Zone Easthampton (USA).

Dennis Tyfus word vertegenwoordigd door Tim Van Laere Gallery.