2023

12.11 Daniëlle Hoogendoorn Finissage Special Programme with FILM by Violaine de Villers of Walter Swennen + tour by Derk Thijs on Daniëlle Hoogendoorn – Schilderijen 

NL/ for english scrol down.
Op deze middag biedt de galerie een speciaal programma met een rondgang door de tentoonstelling van Daniëlle Hoogendoorn door Derk Thijs (schilder) om 16:30.

Daaraan voorafgaand wordt in Filmhuis Breda, tegenover de galerie, om 15:00 uur de film de DE RODE TONG / THE CRIMSON TONGUE van Violaine de Villers vertoond. Een knappe en vrolijke exploratie van het werk en de filosofie van de schilder WALTER SWENNEN. Filmhuis Breda ligt tegenover Galaria Mieke van Schaijk.

Om 16:30 uur gaat in de galerie schilder Derk Thijs in dialoog met exposant Danielle Hoogendoorn tijdens een informele rondgang door de tentoonstelling met publiek.

UK/
On this afternoon, the gallery offers a special programme with a tour of Danielle Hoogendoorn’s exhibition by Derk Thijs (painter) at 16:30 at the gallery.

Prior to that, the film DE RODE TONG / THE CRIMSON TONGUE by Violaine de Villers will be screened in Filmhuis Breda, opposite the gallery, at 15:00. A clever and cheerful exploration of the work and philosophy of the painter WALTER SWENNEN. Filmhuis Breda is located opposite Galaria Mieke van Schaijk.

La Langue Rouge (De Rode Tong) geeft op prachtige wijze een beeld van de Belgische kunstenaar Walter Swennen, van zijn persoon, zijn inspiratiebronnen en zijn manier van werken.

In zijn atelier nodigt schilder WALTER SWENNEN ons uit voor een speels en kundig steekspel tussen zijn gedachten en zijn werkmaterialen, tussen een manier van zijn en een manier van schilderen. Walter Swennen, geboren net na de Tweede Wereldoorlog, creëert sinds de jaren ’80 een onafhankelijke en radicale kunst. Hij steekt zijn tong uit naar taal.

Wanneer woorden rond de pot draaien en de draad kwijtraken, houdt alleen de schilderkunst het hoofd koel en speelt met de toevallige ontmoeting van beelden en woorden. Van Brussel tot in New York, samen met de regisseur en kenners van de hedendaagse kunstwereld dialogeert Swennen met zijn schilderwerken.

We worden helemaal meegezogen door de amusante kennis van de schilder-filosoof waar Buster Keaton Titiaan ontmoet, Krazy Cat langsgaat bij Dada, Mickey z’n oor te luisteren legt bij Mallarmé en Boris Vian improviseert met Thelonious Monk. Walter Swennen verstaat de kunst om zichzelf niet ernstig te nemen, maar om met ernst over kunst te praten. De film toont ons met speelse pertinentie een vreemde, grote Belgische schilder. Galaria Mieke van Schaijk presenteert deze film in samenwerking met Filmhuis Breda.