2021

28.11— extended until 13.02 Stijn Ter Braak Nina van de Ven

Reviews and features:
28.01.22 Het Parool, door Jan Pieter Ekker
07.01.22 De Volkskrant by Anna van Leeuwen
30.12 21 De Correspondent by Micha Wertheim
10.12.21 Mister Motley by Alex de Vries
03.12.21 Brabants Dagblad by Mark van der Voort
01.12.21 NRC by Gijsbert van der Wal
Micha Wertheim visited the exhibition by Stijn ter Braak. This is what he wrote about it in his latest newsletter.

Galerie Mieke van Schaijk in ’s-Hertogenbosch presenteert van 28 november 2021 tot en met 30 januari 2022 de eerste solotentoonstelling van Stijn ter Braak (Groningen 1995) in Nederland. Zijn wonderlijke reconstructies van particuliere alledaagsheid zetten het begrip trompe l’oeil op losse schroeven in een kritische benadering van het hedendaags realisme.

Tegelijkertijd is in de galerie een presentatie te zien van Nina van de Ven (Tilburg 1988) deelnemer aan het talentontwikkelingsprogramma jump! van de provincie Noord-Brabant.

Stijn ter Braak is opgeleid als schilder aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij hanteert de schilderkunst als middel in zijn bredere praktijk waarbinnen ook sculpturen, installaties, assemblages en boeken het licht zien. Een poging tot het ontrafelen van de realiteit leidde stelselmatig tot een volwaardige kopie van de woonkamer van de kunstenaar in het eigen atelier, compleet met boekenrek, salontafel, lamp en sofa. In zijn recente solotentoonstelling bij Lichtekooi Artspace in Antwerpen voegde hij daar een replica van zijn badkamer – en de gespiegelde versie daarvan – aan toe. In Galerie Mieke van Schaijk wordt die verrassende installatie, uitgevoerd in gevonden materialen, papier-maché en verf, opnieuw opgebouwd.

Melanie Deboutte, conservator van het Roger Raveel Museum, schreef over zijn werk:

“Ter Braak vestigt onze aandacht op de opmerkelijke ergonomie en esthetische kwaliteiten van elk banaal voorwerp, maar ook op de – doorgaans onbewuste – schikking van deze gebruiksvoorwerpen. De plaatsing van de bril naast het ongeopende condoom op de vensterbank lijkt net zo logisch als absurd. Het vergankelijke karakter van het karton en het fijne handwerk roepen een zekere sensatie op van armoede maar ook van fragiliteit en authenticiteit.

Dat laatste lijkt een inherente tegenspraak. Het zijn immers kopieën van originele voorwerpen die op hun beurt industrieel, reeksmatig en machinaal werden vervaardigd. De arbeid, de tijd en de aandacht die eigen zijn aan het monnikenwerk van Ter Braak transformeren de kopieën – én gespiegelde kopieën – tot kunstobjecten die de originelen overstijgen. ‘Mijn spullen’ – zo benoemt Ter Braak de replica’s van de voorwerpen die in zijn woning aanwezig zijn en die hij als ‘van zichzelf’ beschouwt, en bovendien te koop aanbiedt in een online webshop. Een reflectie op eigendom dus, niet enkel bij zichzelf maar ook bij de verzamelaar van (kunst)objecten – en op de absurditeit van deze drang tot bezit.”

Naast deze solotentoonstelling is een presentatie te zien van Nina van de Ven, deelnemer bij Galerie Mieke van Schaijk aan het Brabantse talentontwikkelingsprogramma jump!

Nina van de Ven (Tilburg 1988) wordt gefascineerd door symboliek. Ze onderzoekt hoe symboliek in verschillende tijden en culturen wordt gebruikt als communicatiemiddel. In haar tekeningen verbeeldt Nina van de Ven fabelachtige, hybride personages.

Ze bouwt in haar werk aan een persoonlijk universum waar de kracht van het beeldend vertellen centraal staat. Inspiratie haalt ze uit voorstellingen die de complete menselijke beschaving bestrijken. De attributen, motieven en symbolen die ze in haar tekeningen met elkaar combineert zijn afkomstig uit uiteenlopende bronnen: historisch, occult of alledaags, en zitten vol verwijzingen, zowel naar de geschiedenis als naar de popcultuur. Zo combineert ze bijvoorbeeld logo’s van luxemerken en puffer jackets, de relieken van deze tijd met de knopen van de Kelten, motieven uit het verleden.

Het werk van Stijn ter Braak en Nina van de Ven wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds, Nina van de Ven is deelnemer aan het Brabantse talentontwikkelingsprogramma ‘jump’